VASAROS PLENERAS IR PARODA „FLORA. FAUNA. ŽMOGUS“

Birželio 22-24 d. Varėnos J. Čiurlionytės menų mokyklos dailės mokytoja Rūta Lesniauskienė organizavo Merkinės skyriaus vyresniųjų dailės klasių mokinių plenerą ir parodą „Flora. Fauna. Žmogus“. Dėkojame mokytojai už vaikams suteiktas naujas patirtis ir plenero apžvalgą.

„Prasidėjus vasarai, trumpam susitikome su keletu menų mokyklos Merkinės dailės skyriaus mokinių vasaros plenere „Flora. Fauna. Žmogus“, įvykusiu birželio 22 – 24 dienomis. Buvo smagu pasimatyti po ilgo karantine praleisto laiko, buvo labai gera bendrauti gyvai po virtualaus bendravimo nuotolinėse pamokose.

Pirmiausiai išsiaiškinus, kas yra pleneras, aptarus plenerų pradininkų impresionistų naujoviškos kūrybos esmę, patraukėme į mini ekskursiją – keliavome palei Merkio upę, stebėjome gamtą, senus kaimus – jų spalvinius niuansus, formas, detales. Kadangi dienos pasitaikė labai karštos darbui įsikūrėme prie Skroblaus ir Merkio, kurių vandenys padėjo atsigaivinti. Vaikų darbuose svarbiausią vietą užėmė augalų tema. Sekančią dieną darbui įsikūrėme V. Krėvės muziejaus kiemelyje  Subartonių kaime. Dirbti čia buvo labai patogu – muziejaus darbuotoja Laimutė parūpino mažiems menininkams molbertus, kėdutes. Jaukiai įsitaisę ant sėdmaišių liepos pavėsyje, vaikai klausėsi muziejininkės Laimutės pasakojimų apie V. Krėvę, apie jo padavimus, jų personažus.

Antrąją dieną vaikų darbuose dominavo gyvūnai – aplink kiemą atsirado ir reikiamų „pozuotojų“ – vištos, avytės ir arklys.

Paskutiniąją dieną dirbome taip pat V. Krėvės muziejaus kiemelyje. Šįkart vaikai tapė portretus – vieni kūrė kompozicijas pagal girdėtus padavimus, kiti – įsivaizduojamą Skerdžių, o kai kas nusprendė nutapyti mokytoją Rūtą iš natūros.

Nei kaitri saulė, nei uodų ir kitokių kraujasiurbių tuntai nesutrukdė vaikams puikiai padirbėti. Darbus kūrė nuo pačio ryto, vėliau, pabaigus darbus kasdien laukė smagios maudynės ežeruose.

Plenero darbą vainikavo mažųjų kūrėjų paroda „Flora. Fauna. Žmogus“. Subartonių muziejuje. Parodos atidarymo metu, jaukiai įsikūrę muziejaus kiemelyje ir aptarus plenero darbus, pasikalbėjus įvairiomis temomis, gimė naujų idėjų bendroms menų mokyklos ir muziejaus veikloms.

Už tai, kad pleneras buvo puikiai aprūpintas dažais, teptukais, popieriumi, drobėmis, esame labai dėkingi Mindaugui Lapelei. Už jo skirtas lėšas vaikams buvo nupirktos kokybiškos priemonės.

Plenere dalyvavo J. Čiurlionytės menų mokyklos mokiniai: Austėja Pileckaitė, Audronė Petraitytė, Ugnė Petraitytė, Jorė Mašalaitė, Vytautas Bukota, Taip pat Vytauto mama Ieva Bukotienė ir broliukas Steponas“.

IŠLYDĖTA 53-OJI ABSOLVENTŲ LAIDA

Birželio 3 d. paskutiniai akordai suskambėjo 53 – ajai Varėnos J. Čiurlionytės menų mokyklos absolventų laidai. Šiais metais mokyklą baigė 28 gabūs jaunuoliai, iš kurių 16 – fortepijono ir akordeono atlikėjai, 11 – dailininkų, 1 jaunoji aktorė.

Dauguma jų, besimokydami menų mokykloje, gyveno aktyvų kultūrinį gyvenimą: dalyvavo koncertuose, parodose, teatro premjerose, įvairiose akcijose ir projektuose, mokyklai ir Varėnos kraštui sėkmingai atstovavo ne viename respublikiniame ir tarptautiniame konkurse, festivalyje. Dalis jų, baigę bendrojo ugdymo mokyklą, planuoja rinktis menų studijas.

Džiaugiamės, jog diplomų įteikimo šventę pavyko įgyvendinti tradiciškai susirinkus į koncertų salę, kurioje skambėjo absolventų „dešimtukininkų” atliekami muzikiniai opusai, erdvę jaukiai puošė dailininkų diplominių darbų paroda. „Suvaržytos” išleistuvės tapo dar jautresnės nei įprastai: paskutinei akimirkai susirinko patys artimiausi mokymo dalyviai – absolventai ir jų mokytojai.

Įsakymą dėl baigimo pažymėjimų išdavimo perskaitė, sveikinimo žodį tarė mokyklos pavaduotoja Dalia Šemeškienė – Kleponytė, absolventams baigimo pažymėjimus įteikė ir laimingo kelio palinkėjo direktorė Renata Bakulienė, mokykloje užaugusius vaikus pasveikino tėvų atstovas Eitaras Kazimieras Krupovičius, jau buvusiems mokiniams lūkestį ateinantį rudenį vėl sugrįžti į mokyklą išsakė mokytoja Aldona Jakavonienė, muzikinį sveikinimą skyrė mokytojų vokalinis kvartetas, vadovaujamas Kęstučio Breidoko.

Mokiniai visų metų patirtį, dėkingumą, lūkesčius ir linkėjimus sudėjo į metraštį, kurį perskaitę įteikė mokyklos direktorei saugoti ateinančioms kartoms. Iškilmes vedė fortepijono dalyko absolventė, teatro klasės mokinė Viltė Beržanskaitė. Gero skrydžio, mieli jaunieji menininkai!

KNYGŲ NAMELIAI

Pats didžiausias įvertinimas mokytojui, kūrėjui, menininkui yra jo mokinių rankomis sukurti meno kūriniai. Kai kažkas, kas buvo niekas, prabyla į tave meno kalba suteikdamas prasmę objektui, gaivindama istoriją, tradiciją ir paveldą, atskleisdamas įvairius estetinius išgyvenimus, filosofinius apmąstymus.

Varėnos J. Čiurlionytės menų mokykla jau trečius metus gyvena čiurlionišku ritmu: dalyvauja ir organizuoja projektus, konkursus, festivalius, parodas, koncertus, taip pat jungiasi su M. K. Čiurlionio draugija, M. K. Čiurlionio namais ir muziejumi įvairiems bendriems projektams  Varėnoje, Druskininkuose, Vilniuje, Kaune ir Peterburge.

Todėl mielai ir su dideliu entuziazmu sutikome įgyvendinti Varėnos savivaldybės jaunimo reikalų tarybos iniciatyva organizuotą  projektą – apipavidalinti knygų namelius, inertpretuotus M. K. Čiurlionio dailės, muzikos darbų ir jo pamąstymų iš rašytinio palikimo tematika (projekto koordinatorė – Varėnos savivaldybės jaunimo reikalų koordinatorė Daiva Grigėnė, idėjos autorė Kultūros ir sporto skyriaus vedėja bei Jaunimo reikalų tarybos pirmininkė  Laima Denutienė).

Jau studentai Miglė Averkaitė, Rimgailė Bloznelytė, Laimonas Žilinskas ir dvyliktokė Ūlė Julija Masteikaitė (mok. Dalia Šemeškienė-Kleponytė) negailėdami savo laiko ir jėgų, tarp sesijų ir egzaminų, visą kalėdinį periodą, tapė tarsi drobėje, interpretuodami ir remdamiesi M. K. Čiurlionio kūrybos darbais.

Jaunieji varėniškiai su M. K. Čiurlionio biografija ir kūryba susipažinę ne paviršutiniškai: yra ne vieno konkurso dalyviai, nugalėtojai, išklausę pamokų ciklus apie M.K. Čiurlionį, buvę jo muziejuose Druskininkuose,  Kaune, Vilniuje, o 2020 m. dalyvavo dideliame projekte Sankt Peterburge „Pasivaikščiojimas su Čiurlioniu“, tapo konkurso nugalėtojais, vaikščiojo M. K. Čiurlionio keliais ir simboliškai dainavo dainas prie M. K. Čiurlionio namų Sankt Peterburge.

Kadangi numatoma namelių vieta buvo Varėnos legendų ir padavimų parkas ir Karloniškės ežeras, tai organiškai kilo idėja namelius skirti miško ir vandens temoms inerpretuojant M. K. Čiurlionio darbus miško ir vandens tema – mėlynasis vandeniui, žaliasis medžiams.

Lentynų vietose atsirado begalinės įsivaizduojmų knygų perspektyvos, kai jose nėra knygų, žiūrovas mato iliuzinę biblioteką, kuri tuščiai erdvei suteikia pilnumo ir turtingumo. Visas namelis bendrai, įgavo didelio M. K. Čiurlionio meno albumo skirto muzikai, dailei ir laiškams pavidalą, lyg atėjęs prie didelio menu ir išmintimi alsuojančio almnacho išsiimtum kažkokį nedidelį skyrelį sau paskaityti.

Nameliai simboliškai išlaukę vasaros buvo pristatyti visuomenei Vaikų gynimo dieną.

Koncerto metu  Varėnos legendų ir padavimų parke koncertavo Varėnos J. Čiurlionytė menų mokyklos mokiniai:  Mykolas Stoka,  Domas Puzonas, Mykolas Bakula, Jokūbas Bakula (mok. Aldona Jakavonienė), Vakaris Tamulis, Pijus Melešius, (mok. Renata Bakulienė), Rytis Kosmanas (mok. Darius Bachovas), Urtė Samulevičiūtė, Smiltė Grigėnaitė,  Barbora Žukaitė,  (mok. Aušra Kašėtienė), Bernardas Tūbinė, Dominykas Barčiukas, Žilvinas Soraka (mok. Albertas Tiškus), koncertmeisterė Laima Petruškevičienė.

Mūsų mokyklos mokiniai, dabar jau studentai DOVANOJA miestelėnams tikrą jaunimo dovaną. Branginkim ir džiaukimės savo vaikų darbais.

VALDEMARO ŠEMEŠKOS TAPYBOS DARBŲ PARODA LENTYNOS

Varėnos kultūros centro kino ir parodų salėje birželio 4 d. atidaryta ilgamečio mūsų mokyklos mokytojo, dailininko VALDEMARO ŠEMEŠKOS tapybos darbų paroda LENTYNOS. Parodoje eksponuojami 7 paveikslai ir šių darbų eskizai. Paveikslai yra vientisas ciklas.

Apie ciklą…

Didysis senovės žiniuonis Hermis Trismegistas teigė: „Dievas suteikė septyniom dvasio valdžią stichijoms ir galią iš jų kurti žvėris ir augmenis“.

L E N T Y N O S

7 paveikslai

7 laikomas vienu svarbiausių skaičių numerologijoje.

Viskas tilpo į šiuos septynis paveikslus, kuriuos galima apibūdinti vienu žodžiu – CIVILIZACIJA.

Lentynos, kuriose gyvena racionalus ir iracionalus pasaulis, kur aiški sąmonė ir nesuprasta pasąmonė. Lentynų paviršutiniame, pirmiausia matomame  gerai atpažįstamų ir simboliais tapusių daiktų chaose, už mums perskaitomų ženklų – griežta ir mažai žinoma, paslapties rūke skendinti Visatos pasaulio tvarka.  

Čia gyvena senas knygininkas –  bibliotekininkas, mokslo burtininkas, žiniuonis, knygų pasaulio išminties saugotojas. Savo senatvės bergždžioje vienatvėje ir jos neįgalume  jau nebeturintis kam perduoti savo žinių, skausmingai likęs vienas ir jau negebantis pasiekti knygų lentynų viršaus,  jis juda į išlaisvinančią Šviesą, kurios siekė visą gyvenimą ir kurią skleidžia Kolona.

Koloną jam, tarsi amžinąjį pažadą, knygų, t.y. žinių, saugyklai dovanojo antikos deivės.  Atėnė prigrasino ją saugoti, o Temidė –  tinkamai  apkamšyti, kad stipriai tarp knygų laikytųsi. Deja, senatvė fizines jėgas iš žiniuonio atėmė, mokiniai ėmė jo neklausyti, ir senis su savo tiesomis liko vienas.

Su visomis lentynomis, kuriose gyvena racionalus ir iracionalus pasaulis, kur aiški sąmonė ir nesuprasta pasąmonė. Išdidi Kolona, neturėdama kas ją prilaiko, pajudėjo ir pradėjo griūti.

Pasaulio tvarkos ar netvarkos perėjimas į kitą būvį ženklinamas praradimais – griūvanti ir sugriuvusi Kolona yra visa ko pabaiga – skaudi ir nesugrąžinama.

Liko griuvėsiai, sniegas ir užmarštis, o galiausiai – tik išsigandusių, pasimetusių, tiesiog net nespėjusių susigaudyti, kas atsitiko, pilki, nuostabos, skausmo ir išgąsčio sužaloti sielų veidai. Sielų, kurioms nereikėjo nei Mokytojo, nei visos pasaulio išminties.

Visa mūsų, visa žmonijos išmintis – knygose, kurios yra lentynose.

PARODA VEIKS VISĄ 2021 M. BIRŽELIO MĖNESĮ, JAU TURIME GALIMYBĘ GYVAI PASIŽIŪRĖTI DARBUS IR ATMINIMUI PASIIMTI PARODOS KATALOGĖLĮ

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1848855101940019&type=3

VARĖNOS JADVYGOS ČIURLIONYTĖS MENŲ MOKYKLOS LAUREATŲ MUZIKINIS SVEIKINIMAS TARPTAUTINĖS VAIKŲ GYNIMO DIENOS PROGA 

SVEIKINAME TARPTAUTINIO FESTIVALIO DALYVES

XIII Tarptautinis programinės pjesės festivalis „Muzika – vaizduojamasis garsų pasaulis: gyvūnai mene” sulaukė gausaus paraiškų skaičiaus – dalyvių suskaičiuota net 323!

Muzika neabejotinai yra svarbi ir neatsiejama vaikų gyvenimo dalis net ir tokiomis išskirtinėmis gyvenimo sąlygomis. Visi pasirodymai suskirstyti į 8 koncertus.

Gegužės 17 dieną, 18 val. įvyko ketvirtasis koncertas, kuriame dalyvavo Varėnos Jadvygos Čiurlionytės menų mokyklos parengiamosios klasės mokinė Goda Narinkevičiūtė (mokytoja Elvyra Sinkevičienė).

Koncertai transliuojami Grigiškių meno mokyklos inerneto svetainėje ir facebook paskyroje. Kviečiame žiūrėti ketvirtąją koncerto transliaciją. Godos pasirodymo numeris – 4 (7:10 min).

https://youtu.be/siia3qKbRSw

SU TARPTAUTINE ŠEIMOS DIENA!!!

Varėnos J. Čiurlionytės menų mokyklos bendruomenė nuoširdžiai sveikina visas šeimas ir dovanoja virtualų šeimyninio muzikavimo koncertą!

Būkim mylimi, sveiki, laimingi!

SVEIKINIMAS PASAULINĖS AKORDEONO DIENOS PROGA

SU MAMYČIŲ DIENA SVEIKINA VARĖNOS JADVYGOS ČIURLIONYTĖS MENŲ MOKYKLOS VAIKUČIAI

AKORDEONISTŲ PASIRODYMAS FESTIVALYJE „PASAULIO MUZIKA: DABARTIES ATSPINDŽIAI“

2021 m. balandžio 24 d. įvyko III Lietuvos muzikos ir meno mokyklų akordeono festivalis „Pasaulio muzika: dabarties atspindžiai“. Festivalį nuotoliniu būdu organizavo Vilniaus Karoliniškių muzikos mokykla.

Sveikiname šauniai debiutavusius jaunuosius akordeonistus: Rytį Kosmaną, Matą Bachovą (mokytojas Darius Bachovas) bei Motiejų Miškinį (mokytojas Valerijus Kračius)

„DŽIAZO FIESTA 2021”

2021 m. balandžio 19 d. nuotoliniu būdu vyko džiazo šventė – XXI RESPUBLIKINIS VAIKŲ DŽIAZO MUZIKOS FESTIVALIS „DŽIAZO FIESTA 2021”.

Renginį organizavo Kauno 1 – oji muzikos mokykla. Džiazo kūrinių įrašus festivaliui pateikė 132 dalyviai iš Lietuvos ir Latvijos muzikos ir meno mokyklų.

Sveikiname akordeono dalyko 7 klasės mokinį Roką Švedą, sėkmingai atstovavusį Varėnos J. Čiurlionytės menų mokyklai. Atlikėją festivaliui paruošė mokytoja Renata Bakulienė.

SU ŠV. VELYKOM

8 – ASIS ŠOKIŲ MUZIKOS KONCERTAS

Kiekvienais metais mokyklos bendruomenę sutelkia tradicinis pasaulio šokių muzikos koncertas.

Tai puiki galimybė jauniesiems atlikėjams ir klausytojams susipažinti su įvairių tautų, žanrų, epochų šokių muzika.

Įprastai koncerte dalyvauja nemažas būrys mokyklos solistų ir įvairios sudėties ansamblių.

Šiais metais koncertas vyksta 8 kartą, virtualiu būdu. Dėkojame mokytojui Dariui Bachovui už iniciatyvą, koncerto organizavimą, virtualų pateikimą.

DALYVAVIMAS FESTIVALYJE „LAIKO RITMU“ IR SEMINARE „ŽVILGSNIS Į MOKYMĄ(SI): PRAEITIS, DABARTIS, ATEITIS“

2021 m. kovo 26 d. Kauno 1-oji muzikos mokykla, bendradarbiaudama su Kauno pedagogų kvalifikacijos centru, įgyvendino akordeono muzikos sklaidai ir pedagogų kūrybiniam bendradarbiavimui skirtus renginius: VI –ąjį respublikinį akordeono muzikos festivalį „Laiko ritmu“ ir seminarą ,,Žvilgsnis į mokymą(si): praeitis, dabartis, ateitis”.

Festivalyje dalyvavo 60 pirmų užsiregistruoti suspėjusių jaunųjų akordeono muzikos atlikėjų iš Lietuvos muzikos ir meno mokyklų. Tarp jų koncertinėje scenoje debiutavo mokytojos Renatos Bakulienės paruoštas 2 klasės mokinys Pijus Melešius.

Seminare ,,Žvilgsnis į mokymą(si): praeitis, dabartis, ateitis” buvo kviečiami dalyvauti muzikos, meno mokyklų mokytojai ir aukštųjų mokyklų dėstytojai, plenarinio posėdžio lektorė – švietimo ir verslo konsultantė, nepriklausoma žurnalistė Lidija Laurinčiukienė.

Organizatorių kvietimu metodinę priemonę „Pjesės mažiesiems akordeonistams“ pristatė mokyklos direktorė, akordeono mokytoja Renata Bakulienė.

Knygoje išspausdintos 1-4 klasių mokiniams skirtos 24 R. Bakulienės sukurtos pjesės, kurias mielai groja ne tik pačios mokytojos, bet ir Lietuvos muzikos ir meno mokyklų mokiniai. Festivalyje „Laiko” ritmu taip pat skambėjo keletas kūrinėlių ir šio rinkinio.

VARĖNOS J.ČIRLIONYTĖS MENŲ MOKYKLOS MUZIKINIS SVEIKINIMAS VASARIO 16-OSIOS PROGA

VARĖNOS J.ČIURLIONYTĖS MENŲ MOKYKLOS ANKSTYVOJO UGDYMO MOKSLEIVIŲ SVEIKINIMAS VASARIO 16-OSIOS PROGA

VARĖNOS J.ČIURLIONYTĖS MENŲ MOKYKLOS JAUNIEJI DAILININKAI VISUS SVEIKINA SU VASARIO 16-ĄJA

III RESPUBLIKINIS MUZIKOS IR MENO MOKYKLŲ FESTIVALIS „LINKSMASIS PRATIMĖLIS“

Vasario 6 d. Vilniaus B. Jonušo muzikos mokyklos organizuotame III respublikiniame muzikos ir meno mokyklų festivalyje „Linksmasis pratimėlis“, sėkmingai dalyvavo ir mūsų mokyklos mokiniai: Bernardas Tūbinė (mokytoja Loreta Tiškienė), Mykolas Bakula Jokūbas Bakula, Dominykas Barčiukas (mokytoja Daiva Selevičienė).

Dėkojame dalyviams šauniai atstovavusiems mokyklą!

ADVENTO – KALĖDŲ PROJEKTAS „SODAI SODAI, LELIUMAI”

Gruodžio mėnesį folklorinio dainavimo klasė dalyvavo nuotoliniame respublikiniame advento – Kalėdų laikotarpio tradicijų projekte „Sodai sodai, leliumai“ kuriame dalinosi savo žiniomis

PASIDAINAVIMŲ VAKARAS „SUTINKAME SAULĖGRĮŽĄ“

Gruodžio 22 d. folklorinio dainavimo klasė būrėsi į nuotolinį pasidainavimų vakarą „Sutinkame Saulėgrįžą“, kuriame aptarė senąsias švenčių laukimo tradicijas, jų reikšmę žmogaus gyvenime, dainavo gražiausias šio laikotarpio liaudies dainas.

Šįkart į pasidainavimų vakarą buvo kviečiama prisijungti ir mokyklos bendruomenė, tėveliai, giminės ir draugai.

Folklorinio dainavimo klasės mokytoja Ineta Meduneckytė Tamošiūnienė džiaugiasi, kad į renginį jungėsi ne tik varėniškiai, bet būta svečių iš Vilniaus ir net Zarasų rajono.

KALĖDINIS MOKYTOJŲ SVEIKINIMAS 2020

BALIONAI 2020

ATRADIMAS

KALĖDINIS ATVIRUKAS 2020

PROJEKTAS „PAŽINK SAVO KRAŠTĄ“

Baigtos pažintinio projekto „Pažink savo kraštą“ veiklos.Projekte, kurį parengė mokytoja Ineta Meduneckytė – Tamošiūnienė dalyvavo Varėnos Jadvygos Čiurlionytės folklorinio dainavimo klasės mokiniai bei Varėnos „Ryto“ progimnazijos etno kultūra besidomintys vaikai.

Projektą sudarė dvi dalys. Pirmoji – tai vasaros stovykla, vykusi rugpjūčio 17-20 dienomis. Stovykloje projekto dalyviai susipažino su Dzūkijos krašto istorija bei tradicijomis, liejo žvakes mirkymo būdu, susipažino su senąja drevine bitininkyste.

Taip pat mokėsi juostų vijimo subtilybių, žalvario papuošalų istorijos ir gamybos paslapčių. Buvo aplankytos ir pažintos gražiausios Dzūkijos vietos. Kartu su Marcinkonių ansamblio vadove Rimute mokėmės Marcinkonių krašto dainų ir žaidimų. Išbandyta dzūkiška pirtis, aptartos jos tradicijos bei reikšmė žmonių gyvenime.

Vakarais stovyklos dalyviai prie laužo mokėsi dzūkiškų liaudies dainų, muzikavo tradiciniais instrumentais, o prieš miegą skaitė senąsias pasakas bei padavimus. Grįždami namo išsikepėme tradicinės duonos su Rūta Sakaliene pagal Marcinkonių krašto receptą ir parsivežėm dar šiltus kepaliukus namo.

Antroji projekto dalis – edukacinės pažintinės veiklos, kurių metu rugsėjo – spalio mėnesiais turėjome galimybę pažinti vietos amatininkus, lankėme muziejus, dalyvavome mokymuose Lietuvos istorijai bei kultūrai pažinti. Buvo aplankyti Merkinės keramikai – mokėmės lipdyti iš molio, savo akimis pamatėme, kaip sudėtinga pasidaryti gražius molinius gaminius.

Lankėmės Kauno Tautinės muzikos muziejuje, kur edukacijos metu galėjome išbandyti senuosius lietuvių instrumentus. Gaminome senuosius istorinius žaislus – piemenėlių švilpynes su Varėnos krašto amatininku Algirdu Juškevičiumi.

Aptarę liaudies dainų svarbą ir jų rinkėjų atsidavimą, vykome į dainų rinkėjų brolių Juškų muziejų Vilkijoje, kur susipažinome su jų gyvenimu, nuveiktais darbais, dainų surinkimo būdais bei senuoju lietuvišku instrumentu – Labanoro dūda. Dalyvavome edukacijoje „Pokario Lietuva“ bei pirmajame respublikiniame brolių Juškų užrašytų dainų konkurse Veliuonoje.

Smagu, kad viską pavyko įgyvendinti. Šiek tiek gaila, kad įvykdytas veiklas galėjome aptarti tik nuotoliniu susitikimu, tačiau pasibaigus karantinui dar planuojame oficialų baigiamąjį renginį, kuriame plačiau aptarsime viską, ko išmokome, ką patyrėme.

Atminimui dalyviams bus parengti ir įteikti „Pažink savo kraštą“ programos pažymėjimai.Dėkojame Varėnos rajono savivaldybei už projekto finansavimą ir galimybę pažinti savo kraštą.

Spalio 24 d. Varėnos Jadvygos Čiurlionytės menų mokyklos folklorinio dainavimo klasės mokiniai dalyvavo I-ajame respublikiniame Antano ir Jono Juškų užrašytų dainų konkurse Veliuonoje. Ta proga naudodamiesi projekto „Pažink savo krašto“ suteikta galimybe, aplankėme ir Antano ir Jono Juškų etninės kultūros muziejų, kur sužinojome daugiau apie jų gyvenimus, nuveiktus darbus Lietuvai, surinktas dainas, jų užrašymo būdus, pirmuosius lietuvių liaudies dainų konkursus ir pirmąjį Juškų dainyną, nuskendusį kartu su garsiuoju Titaniku. Taip pat dalyvavome edukacijose „Labanoro dūdos“ ir „Pokario Lietuva“.Parsivežame daug patirties, žinių ir įspūdžių.

Varėnos Jadvygos Čiurlionytės menų mokyklos folklorinio dainavimo klasės mokiniai dalyvauja edukaciniame projekte „Pažink savo kraštą“. Šįkart kartu su mūsų krašto amatininku, drožėju Algirdu Juškevičiumi vaikai gamino vieną seniausių lietuviškų žaidimų – burzgulį.Burzguliai pavyko puikūs!

Jais mokiniai galės ne tik žaisti, bet ir muzikuoti.Projekto veiklas organizuoja mokytoja Ineta Meduneckytė Tamošiūnienė, o finansuoja Varėnos rajono savivaldybė.

DALYVAVIMAS „AUKSO PAUKŠTĖS“ APDOVANOJIMUOSE

2020 spalio 10 d. Varėnos J. Čiurlionytės menų mokyklos folklorinio dainavimo klasės mokiniai dalyvavo Nacionalinio kultūros centro „Aukso paukštės” apdovanojimuose. Šiemet „Aukso paukštė” už nuopelnus įteikta apeiginio folkloro ansambliui „Kūlgrinda”.

Šiame ansamblyje keletą metų dainavo ir mūsų folklorinio dainavimo klasės mokytoja Ineta Meduneckytė Tamošiūnienė. Mūsų vaikams teko didelė garbė koncertuoti kartu su „Kūlgrinda”, sveikinti juos šia gražia proga kartu su Japonijos ambasadoriumi Shiro Yamasaki ir jo žmona Yuko Yamasaki.

Su geriausiais linkėjimais nuo mūsų krašto į ceremoniją iškeliavo Austėjos Pugačiauskaitės močiutės rankų darbo sodas. Nuotraukos Martyno Ramanausko

TARPTAUTINĖS MOKYTOJO IR MUZIKOS DIENOS MINĖJIMAS

Varėnos J. Čiurlionytės menų mokykloje spalio 1-ąją buvo iškilmingai paminėta tarptautinė muzikos ir Mokytojo diena.
Sveikinimo žodį tarė, mokyklos bendruomenei apdovanojimą ir saldžią dovaną įteikė Varėnos rajono savivaldybės meras Algis Kašėta.

Buvo pasidžiaugta sėkmingai atnaujinta mokykla, išskirtine menine mokyklos veikla, puikiais mokytojų ir mokinių pasiekimais. Meras taip pat pasveikino mokytojus – jubiliatus: Nijolę Dzingelevičienę ir Vytą Barcį, linkėdamas mokinių pagarbos ir meilės.

Muzikos ir Mokytojo dienos proga tradiciškai buvo pagerbti mokiniai, kurie 2019 – 2020 mokslo metais tapo respublikinių ir tarptautinių muzikos ir dailės konkursų laureatais ir diplomantais bei juos iki puikių rezultatų lydėję pedagogai.

Ir nors pavasarį paskelbtas karantinas nubraukė didžiąją dalį konkursinių renginių, vis dėl to padėkos už puikius pasiekimus įteiktos net 49 mokyklos mokiniams ir 12 muzikos ir dailės dalyko pedagogų.

Muzikantai dalyvavo ir laurus pelnė daugelyje prestižinių konkursų, vienas iš jų – XXI Nacionalinis Balio Dvariono jaunųjų pianistų ir stygininkų konkursas, kur saviraiškos kategorijoje diplomus pelnė fortepijono dalyko mokytojos Aldonos Jakavonienės mokiniai Justinas Zinkevičius ir Jokūbas Bakula.

Muzikos konkursams mokinius paruošė mokytojai Aušra Liutkutė – Povilaitienė, Elvyra Sinkevičienė, Aldona Jakavonienė, Romualda Pridotkienė, Ilona Zalanskienė, Nijolė Dzingelevičienė, Modestas Ciparis, Renata Bakulienė.
Dailės dalykų mokinių ir mokytojų veikla ypatingai įvertinta tarptautiniame kontekste.

Aistės Gudaitytės dailės darbas „Liūtas” dalyvavo tarptautinėje parodoje – konkurse „Pasivaikščiojimas su Čiurlioniu“, Sankt Peterburge, jos kūrinys buvo atrinktas į Rusų muziejaus fondą. Motiejaus Miškinio dailės darbas tema „Gamtos didybė” tame pačiame konkurse tapo absoliučiu nugalėtoju.

Dalis mokinių sėkmingai dalyvavo ir tapo laureatais tarptautiniame piešinių konkurse „Skrendantis oro balionas“ ir konkurse – akcijoje „Viskas bus gerai”, skirtoje palaikyti nukentėjusiems nuo viruso COVID – 19 Italijoje. Abu konkurai vyko Italijoje, Fragneto Monforte.

Dailės konkursams mokinius paruošė mokytojai Dalia Šemeškienė – Kleponytė, Sigita Cironkienė, Antanas Valdemaras – Šemeška, Rūta Lesniauskienė.

Šventės metu išskirtiniai Austrijos lietuvių bendruomenės padėkos raštai už bendradarbiavimą ir pagalbą rengiant III tarptautinį fortepijono ir kamerinių ansamblių konkursą „Edelweiss” buvo įteikti dailės dalyko mokytojams Vytautui Černiauskui, Sigitai Cironkienei, direktoriaus pavaduotojai Daliai Šemeškienei – Kleponytei ir direktorei Renatai Bakulienei.

Šiame konkurse taip pat dalyvavo mokytojos Aldonos Jakavonienės mokinys Justinas Zinkevičius, kuris laimėjo II vietą.
Dar vienas gražaus bendradarbiavimo pavyzdys – tai draugystė su Valstybės sienos apsaugos tarnybos Varėnos pasienio rinktine ir dalyvavimas jų organizuojamuose piešinių konkursuose.

VSAT viešųjų ryšių specialistė Laura Jurgelevičiūtė ir bendruomenės pareigūnė Elžbieta Korklinevska padėka ir dovanomis už dalyvavimą piešinių konkurse apdovanojo Karoliną Semsytę ir jos mokytoją D. Šemeškienę – Kleponytę.
Iškilmių metu apdovanoti ir mokytojai, mokykloje išdirbę 20, 25, 30, 35 ir 40 metų.

Išskirtiniai mokytojo Marijaus Baukaus kurti stiklo darbai ir direktorės padėkos buvo įteiktos mokytojui Kęstučiui Breidokui, Loretai Tiškienei, Aušrai Kašėtienei, Albertui Tiškui, Rūtai Lesniauskienei, Ilonai Zalanskienei, Nijolei Dzingelevičienei.

Koncerto programoje skambėjo M. K. Čiurlionio, J. Čiurlionytės, kitų lietuvių kompozitorių kūriniai. Žiūrovai aplankė menų mokyklos mokinių dailės darbų „čiurlioniška” tematika parodą.

Ši meninė programa – tai Varėnos rajono savivaldybės finansuojamo projekto „(Ne) atrastas Čiurlionis” dalis ir buvo specialiai ruošiama M. K. Čiurlionio 145-osioms gimimo metinėms, menų mokyklos 55 – osioms metinėms.
Renginį vedė teatro mokytojos Dalios Dudėnaitės mokinė Ugnė Pleskevičiūtė.

KONCERTAS – MARATONAS „BETHOVENO EFEKTAS”

2020 m. rugsėjo 25 d. Vilniuje vyko KULTŪROS NAKTIES 2020 renginiai. BETHOVENO EFEKTAS – koncertas-maratonas, skirtas Ludvigo van Beethoveno 250-osioms gimimo metinėms. Koncertas vyko MUZIKOS SVETAINĖJE Gedimino prospekte.

Jo metu Beethoveno kūrinius atliko visos Lietuvos muzikos ir meno mokyklų moksleiviai, aukštųjų muzikos mokyklų ir meno mokyklų studentai ir absolventai. Lietuvos pianistai ir Lietuvos muzikų sąjungos nariai. Tikimasi, kad buvo užfiksuotas naujas Lietuvos rekordas, tai – ilgiausias vieno autoriaus kūrinių koncertas.

Maratoną organizavo Lietuvos muzikų sąjunga.Koncerte šauniai pagrojo ir mūsų mokyklos moksleivis Justinas Zinkevičius (mokytoja Aldona Jakavonienė).

IŠKILMINGAI PAMINĖTOS M. K. ČIURLIONIO 145-OSIOS GIMIMO METINĖS

Rugsėjo 22 d. Lietuva minėjo iškilaus menininko ir kompozitoriaus M.K. Čiurlionio 145 – ąsias gimimo metines.

Šia proga genijaus gimtosios Varėnos – Jadvygos Čiurlionytės menų mokyklos – koncertų salėje įvyko „Čiurlionio kelio” specialiojo ptojekto – kultūrinės topografijos savaitės „Čiurlionio Lietuva” pirmasis renginys – koncertas – improvizacija „Čiurlionio Zodiakas”.

Programoje dalyvavo šio unikalaus projekto sumanytojas prof. Rokas Zubovas (fortepijonas), džiazo muzikos atstovai Dmitrij Golovanov (fortepijonas), Jan Maksimovič (saksofonas), styginių kvartetas: Rasa Vosyliūtė (smuikas), Agnė Švagždytė (smuikas), Arūnas Staškus (altas), Onutė Švabauskaitė (violončelė).Renginio metu veikė menų mokyklos mokinių dailės darbų paroda.

TARPTAUTINIS VAIKŲ IR JAUNIMO FOLKLORO FESTIVALIS „BALTŲ RAŠTAI“

Varėnos Jadvygos Čiurlionytės menų mokyklos folklorinio dainavimo skyriaus mokiniai rugsėjo 19 d. dalyvavo tarptautiniame vaikų ir jaunimo folkloro festivalyje Baltų raštai” Kaune, kurį jau ne pirmus metus rengia Kauno tautinės kultūros centras.

55 – ASIS MOKYKLOS JUBILIEJUS IR IŠKILMINGAS PASTATO ATIDARYMAS

Minint 55-uosius mokyklos metus, Rugsėjo 1 – ą dieną iškilmingai atidarytas modernizuotas Varėnos J. Čiurlionytės menų mokyklos ir Varėnos moksleivių kūrybos centro pastatas.Rekonstrukcija įvykdyta įgyvendinant projektą „Pažeidžiamų vaikų socialinė įtrauktis per meną Lietuvos ir Baltarusijos pasienio regionuose”.

Pastatas pritaikytas negalią turintiems žmonėms, o nuo 2021 m. rugsėjo 1 d. startuos integruotos meninio ugdymo programos. Šiandien naujose, mobiliose menų mokyklos erdvėse mokosi net penktadalis rajono mokinių – 443 auklėtiniai, dirba 30 puikių pedagogų.

Keletas atidarymo akimirkų: (Dėkojame Dariui Bachovui už filmuotą medžiagą, Rūtai Averkienei-už nuotraukas). Filmuotos akimirkos: